Baarmoederhalskanker: nieuwe richtlijnen
Momenteel worden vrouwen van 25 tot en met 64 jaar om de 3 jaar uitgenodigd om een uitstrijkje te laten nemen dat op afwijkende cellen wordt onderzocht. Vanaf 1 januari 2025 zullen vrouwen vanaf 30 jaar om de 5 jaar worden uitgenodigd voor een uitstrijkje. Dat zal eerst getest worden op het humaan papillomavirus (HPV). Alleen als er hoogrisico-HPV gevonden wordt, zal het uitstrijkje beoordeeld worden op afwijkende cellen.
Momenteel luidt de aanbeveling voor alle vrouwen van 25 tot en met 64 jaar om elke 3 jaar een terugbetaald uitstrijkje te laten nemen.
​
-
Het uitstrijkje wordt in een labo onderzocht om te kijken of het afwijkende cellen bevat.
-
Indien er afwijkende cellen aanwezig zijn, wordt het uitstrijkje verder onderzocht op de aanwezigheid van hoog-risico HPV. Onderzoek op de aanwezigheid van hoogrisico- HPV wordt enkel terugbetaald in de aanwezigheid van afwijkende cellen.
-
Voor vrouwen van 25 tot en met 29 jaar blijft dit zo.
​​
Voor vrouwen van 30 tot en met 64 jaar veranderen de aanbevelingen vanaf 1 januari 2025:
​
-
Het uitstrijkje van deze vrouwen zal dan eerst onderzocht worden op de aanwezigheid van hoogrisico-HPV. De terugbetalingregels van het RIZIV zullen aangepast worden.
-
Indien hoogrisico-HPV aanwezig is, zal het uitstrijkje verder onderzocht worden op de aanwezigheid van afwijkende cellen.
-
Vanaf dan geldt de aanbeveling voor vrouwen in deze leeftijdsgroep om zich elke 5 jaar te laten screenen.
​
​
Lees ook ons artikel "Baarmoederhalskanker: feiten en fabels"