top of page

Baarmoederhalskanker: feiten en fabels

In België komt baarmoederhalskanker niet zo vaak voor, omdat ons land veel aandacht besteedt aan de vroege opsporing van die aandoening. Wist je dat meer dan 90% van de gevallen van baarmoederhalskanker voorkomen kan worden door een regelmatige opsporing? Aangezien de ziekte zich geleidelijk ontwikkelt, kunnen met uitstrijkjes abnormale cellen worden opgespoord voordat er kanker aanwezig is.

Baarmoederhalskanker.png

Opgepast voor het humaan papillomavirus

​

Zeer vaak is baarmoederhalskanker het gevolg van een besmetting met het humaan papillomavirus (HPV), dat seksueel kan worden overgedragen. Bij de meeste vrouwen overwint hun lichaam zo’n besmetting, zonder dat ze er iets van merken. Wanneer het lichaam daar echter niet toe in staat is, wordt het een chronische infectie die op termijn (meestal na tien jaar) tot baarmoederhalskanker kan leiden.  

 

Het HPV-virus bestaat in verschillende types: sommige kunnen leiden tot baarmoederhalskanker (of andere aandoeningen zoals genitale wratten), andere zijn onschadelijk. Op basis van deze informatie worden ook de HPV-vaccins samengesteld.Gelukkig bestaan er vaccins die rekening houden met die verschillende types.  

​

Feit of fabel?

 

Hoeveel weet je trouwens over HPV-vaccinatie en de preventie van baarmoederhalskanker? Doe de test en kijk of je feiten van fabels kan onderscheiden! (Klik op de volgende stellingen om het juiste antwoord te vinden😃).

​

bottom of page