top of page

Smeerweer

Huidkanker is een van de snelst toenemende vormen van kanker in Vlaanderen. De belangrijkste oorzaak hiervoor is blootstelling aan de zon. 1 Belg op 6 wordt geconfronteerd met huidkanker voor de leeftijd van 75 jaar.

 

De belangrijkste oorzaak van huidkanker is blootstelling aan UV-straling. Blootstelling aan UV-straling gebeurt zowel bij blootstelling aan de zon, als bij blootstelling tijdens het gebruik van zonnebanken.  Het is dus uitermate belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om huidkanker te vermijden, en verstandig om te gaan met UV-stralen. 

Smeerweer.png

Een van de meest effectieve preventieve maatregelen die je zelf kan ondernemen is jezelf goed beschermen tegen de zon. En dit het hele jaar door, niet alleen tijdens de vakantie of wanneer het warm is. Ook een vroeg lentezonnetje bevat UV-straling en kan schadelijk zijn voor onze huid. Om aan te duiden wanneer je jezelf het beste beschermt tegen de zon, introduceren we de term ‘smeerweer’.

Wat is SMEERWEER nu eigenlijk?

Smeerweer is de nieuwe term die tijdens deze campagne gelanceerd wordt, waarmee de Vlaamse overheid de Vlaamse burger wil sensibiliseren om verstandig om te gaan met UV. Smeerweer is gelinkt aan de UV-index, zoals die wordt aangeduid door het KMI. De UV-index krijgt een waarde van 0 (lage UV-intensiteit, huid verbrandt langzaam) tot 11+ (extreem hoge UV-intensiteit, huid verbrandt bijna onmiddellijk). Als dit cijfer gelijk is aan of hoger is dan 3 is het SMEERWEER. Bij smeerweer is het belangrijk dat je jezelf beschermt tegen schadelijke UV-straling, zelfs op momenten wanneer de zon op eerste zicht niet hard lijkt te schijnen. 

 

En je beschermen tegen de zon, dat doe je op 3 manieren: zon weren, kleren en smeren! Het is veel sneller smeerweer dan je denkt!

UV-index via je smartphone

© Agentschap Zorg & Gezondheid Vlaamse Overheid: zorg-en-gezondheid.be

bottom of page