Psoriasis
De huidziekte psoriasis is een chronische aandoening die bij ongeveer 2 procent van de volwassenen in West-Europa voorkomt. Ze bestaat onder verschillende vormen, maar is in geen geval besmettelijk. Bij psoriasis wordt de vervanging van oude door nieuwe huidcellen verstoord. Dit proces gaat zich abnormaal snel voordoen. Daardoor daalt de kwaliteit, gaan de huidcellen sneller dood en stapelen ze zich op. Op de plaatsen waar dit fenomeen zich voordoet, ontstaan harde plekken op de huid en vormen er zich ook schilfers.
Wat zijn de oorzaken van psoriasis?
​
De precieze oorzaak van psoriasis is momenteel nog steeds onduidelijk, al is het wel bekend dat erfelijkheid een rol kan spelen. Daarnaast speelt ook ontsteking een rol in het proces, waardoor de huid sneller hard wordt op de aangetaste plekken​ n die vaak dik en rood zijn. Buiten de mogelijke oorzaken zijn er ook nog een aantal factoren die psoriasis kunnen verergeren zoals stress, roken, overmatig alcoholgebruik, een keelontsteking (veroorzaakt door streptokok- ken bacterie) en zelfs bepaalde medicatie. Je apotheker kan je hierin bijstaan en nagaan welke factoren in jouw geval mogelijk impact kunnen hebben.
​
Hoe herken ik de verschillende vormen van psoriasis?
​
Binnen de aandoening psoriasis bestaan er verschillende vormen, afhankelijk van hoe en waar de symptomen tot uiting komen. Algemeen is de aandoening gekenmerkt door droge rode, schilferende plekken op de huid die soms jeuken of zelfs pijnlijk zijn.​
De gevolgen van psoriasis
​
Vaak beperkt deze aandoening zich niet alleen tot huidklachten. Aangetaste nagels zijn een mogelijk gevolg van psoriasis, waarbij er kuiltjes ontstaan en ze zelfs kunnen verdikken, afbrokkelen of loskomen. Heb je last van broze nagels, vraag dan zeker raad aan je apotheker. Er bestaan namelijk verschillende producten om de nagels opnieuw te versterken.
​
Ook gewrichtsaandoeningen zijn een mogelijk gevolg van psoriasis, waarbij bepaalde gewrichten kunnen ontsteken. Meestal gaat het hier om gewrichten aan de vingers, tenen en knieën. De ontsteking vindt vaak plaats aan één kant en uit zich via een warm, rood, dik en pijnlijk gewricht.
​
Psoriasis lijkt zich dus niet te beperken tot de huid en ook impact te hebben op andere (cardio- vasculaire en metabole) systemen in het lichaam. Zo wordt psoriasis in verband gebracht met een hoger risico op aandoeningen zoals diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten.
​
Tips en adviezen
​
Psoriasis kan je ook zelf proberen onder controle te houden.
-
Hou je huid vochtig met vette zalven of crèmes. Daardoor raken schilfers makkelijker los van de huid en dringt je plaatselijke medicatie ook dieper door in de aangetaste plekken.
-
Gebruik bij het wassen weinig of geen zeep, shampoo of badschuim. Dit droogt de huid enorm uit. Indien mogelijk probeer je best een bad- of doucheolie te gebruiken om jezelf te wassen.
-
Zonlicht kan zeker helpen om klachten te verminderen, maar let op dat de huid niet verbrandt!
-
Probeer de huid intact te houden door niet te krabben. Probeer je nagels steeds kort te knippen om de schade bij eventueel krabben te beperken.
​
Behandelingen van psoriasis
​
Naast het letten op je levensstijl bij psoriasis bestaan er ook heel wat opties ter behandeling van deze aandoening. Je behandeling hangt telkens zeer sterk af van de vorm en ernst van je psoriasis. Verder is het ook belangrijk dat je weet dat psoriasis volledig doen verdwijnen eerder een illusie is. De behandeling dient dus puur om de aandoening onder controle te houden.
​
Als eerste optie bestaan er de plaatselijke therapieën zoals lotions, zalven en crèmes die de schilfers helpen verwijderen. Daarnaast bevatten deze producten vaak ook een ontstekingsremmende stof (corticosteroïden) en vitamine D-analogen. Deze stoffen helpen de ontsteking afnemen op de aangetaste plaatsen en verminderen de jeuk, schilfers en roodheid van de huid.
​
Een volgende optie qua behandeling is de fototherapie, waarbij men bestanddelen van het natuurlijk zonlicht zoals UVA- of UVB-licht gebruikt om de huid te behandelen. Dit stem je echter best eerst af met de dermatoloog, zodat het op een veilige manier kan gebeuren. Je dermatoloog kan ook – indien nodig – beslissen om op te starten met meer specialistische medicatie onder de vorm van tabletten of inspuitingen. Vraag hierbij zeker ook raad aan je apotheker, aangezien de wijze van inname en de combinatie met mogelijke andere medicatie die je al neemt hier zeer goed moeten worden opgevolgd.
​
© geneesmiddelenwijzer Kava