top of page

Luizenseizoen?
Een natte kam kan er wat tegen doen!

Je kan er het ganse jaar door last van krijgen, maar luizen veroorzaken vooral op het eind van de zomer en bij het begin van de herfst ware plagen. Ze voeden zich met bloed en veroorzaken jeuk met hun speeksel.

Luizen zijn witachtige insecten van 2 tot 4 millimeter groot. Ze kruipen door het haar en plakken hun eitjes, neten, vast aan de haren. Ze voeden zich met bloed dat ze opzuigen uit de hoofdhuid. Hun speeksel veroorzaakt jeuk wanneer het in de wondjes terechtkomt. Een volwassen luizenvrouwtje legt gemiddeld 5 eitjes per dag. Na ongeveer een week komen daar larfjes uit. Die zijn na 7 à 10 dagen volwassen en kunnen dan zelf eitjes leggen.

Luizen.png

Luizen houden zich vooral op achter de oren en in de nek, daar zal je vaak ook het meest jeuk voelen. Ze kunnen niet springen of vliegen, maar wel snel kruipen. Via direct contact of door mutsen, sjaals en zelfs haarborstels te delen, kruipen ze zo van het ene hoofd naar het andere en krijg je een ware luizenplaag.

"Luizen krijg je niet omdat je een gebrek hebt aan hygiëne, een besmetting kan je onmogelijk voorkomen."

Wat kan je doen tegen luizen?

Om ze op te sporen en uit te roeien, is de nat-kam-methode zeer efficiënt:

 • Was het haar met gewone shampoo

 • Spoel de shampoo uit het haar, maar droog het niet af.

 • Wrijf het natte haar overvloedig in met conditioner.

 • Hou het hoofd boven een wasbak.

 • Kam het haar van achter naar voor met een luizenkam.

 • Veeg de kam regelmatig af op een stuk keukenrol en kijk of er nog luizen aanwezig zijn.

 • Spoel de conditioner uit het haar.

Kam minstens 15 minuten en herhaal deze methode gedurende minstens twee weken om de 3 à 4 dagen, tot je geen enkele luis meer vindt. Er bestaan ook andere oplossingen tegen luizen, zoals een shampoo of lotion. Bevatten ze insecticiden, dan worden ze afgeraden voor jonge kinderen, vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven en personen met astma. Vraag het advies van je apotheker.

Hoe beperk je een plaag?

Luizen krijg je niet omdat je een gebrek hebt aan hygiëne. Je kan een besmetting onmogelijk voorkomen. Wat kan je wél doen wanneer er luizen gesignaleerd zijn?

 

 • Ga bij iedereen in het gezin na of er luizen aanwezig zijn, bv. met de nat-kam-methode hierboven beschreven.

 • Behandel gezinsleden bij wie er luizen op het hoofd zijn gevonden.

 • Was beddengoed, jassen, sjaals, mutsen en haarelastiekjes op minimum 60°. Wat niet op die temperatuur gewassen kan worden, stop je 24 uur in de diepvriezer of in een hermetisch afgesloten plastic zak gedurende 48 uur.

 • Maak haarborstels, kammen en luizenkammen schoon door ze te spoelen met kokend water met zeep of ontsmet ze met alcohol 70°.

© apotheek.be

bottom of page