top of page

Heb jij al een (nieuw) doosje
jodiumtabletten in huis?

Jodiumtabletten met productiedatum 2010 zijn gratis om te wisselen bij ons in de apotheek voor een nieuw(er) doosje met productiedatum 2017.

Indien je er nog geen in huis hebt, kan je dit ook gratis ophalen.

Oude jodiumtabletten

binnenbrengen in de apotheek

IMG_0941.png
IMG_0945.png

Nieuwe jodiumtabletten

nu verkrijgbaar in de apotheek

IMG_0942.png
IMG_0946.png

Wat moet je weten?

Bij een nucleair incident zal het innemen van de juiste dosis stabiel jodium (niet-radioactief) op het juiste moment de schildklier verzadigen, zodat die geen radioactief jodium meer kan opnemen. 

Op het juiste moment?

Jodiumtabletten mogen alleen worden ingenomen na een rechtstreeks advies van de overheid die, bij een nucleair incident, de bevolking via de media en BE-Alert op de hoogte zal brengen. 

De juiste dosis?

  • De tabletten bevatten 65 mg kaliumjodide per tablet. De dosering voor kinderen tot 1 maand is ¼ tablet, voor kinderen van 1 maand tot 3 jaar ½ tablet, van 3 tot 12 jaar 1 tablet en van 12 tot 40 jaar 2 tabletten in een één inname.

  • Bij een nucleair incident volstaat doorgaans één enkele inname van jodium. Voor herhaalde of langdurige blootstellingen aan radioactief jodium, dienen de instructies van de bevoegde overheid die zulke complexe situaties uur na uur bekijkt in het bijzonder opgevolgd te worden.

  • In uitzonderlijke gevallen kunnen jodiumtabletten leiden tot overgevoeligheidsreacties zoals roodheid van de huid, pijn in de hals, ... De symptomen verdwijnen normaal vanzelf als er geen tabletten meer worden ingenomen. Het kleine risico op overgevoeligheidsreacties is geen argument om de jodiumtabletten niet in te nemen.

Welke doelgroepen?

  • De prioritaire doelgroepen zijn kinderen en jongeren onder de 18 jaar, alsook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

  • (Jong)volwassenen tussen 18 en 40 jaar zijn minder gevoelig dan kinderen en hebben een lager risico om schildklierkanker te ontwikkelen na blootstelling aan radioactief jodium.

  • Mensen die ouder dan 40 jaar zijn be​horen niet tot de doelgroepen omdat het risico op schildklierkanker die door radioactief jodium wordt veroorzaakt, vermindert met de leeftijd. Bovendien neemt het risico op complicaties bij de inname van jodiumtabletten toe met de leeftijd.

  • Patiënten met een allergie voor jodium mogen geen jodiumtabletten innemen. Patiënten met schildklierproblemen moeten hun arts vragen wat ze moeten doen bij een nucleair incident.

Jodiumtabletten bieden geen bescherming tegen andere radioactieve stoffen (zoals cesium en strontium). De beste manier om jezelf te beschermen is schuilen en voorkomen dat de binnenlucht wordt verontreinigd. 

bottom of page