top of page

Onze tips voor een goede slaaphygiëne

Door onze hectische levensstijl schiet onze slaap er vaak op in. Toch is de invloed van een goede nachtrust op ons welzijn en onze gezondheid enorm. En als je je deze winter eens voornam om beter te slapen?

Goede slaaphygiëne.png

Slapen doet je goed! Het laat je hart ademen, stimuleert je immuunsysteem en je libido, versterkt je geheugen, vermindert je stress, helpt gewichtstoename tegen te gaan... Toch heeft ongeveer 1 op 3 Belgen moeite om in slaap te vallen of voldoende te slapen. Als je al een tijdje slecht slaapt en je je ook overdag erg moe en prikkelbaar voelt, met concentratieproblemen, dan verdient dit probleem jouw aandacht. 

Oorzaken van slapeloosheid

Stress, angst, een onregelmatige levensstijl, reizen tussen verschillende tijdzones, een onderliggende ziekte en zelfs bepaalde geneesmiddelen, zoals antidepressiva, kunnen je nachten verstoren. Overweeg een slaapdagboek bij te houden waarin je alle relevante informatie noteert, zoals het tijdstip waarop je naar bed gaat, hoe lang je slaapt, hoe vaak en hoe lang je wakker wordt, of je gemakkelijk in slaap valt, je lichamelijke activiteiten, je maaltijden en drankjes, je zorgen... Op die manier krijgt je arts - en je apotheker, als je medicatie neemt - een duidelijk beeld van je gewoonten en kan hij gemakkelijker de oorzaak van je slaapproblemen opsporen.  

Een goede slaaphygiëne

 

De eerste stap bij het oplossen van slaapproblemen is een goede slaaphygiëne. Zo kunnen beeldschermen, stimulerende middelen (cafeïne, nicotine, enz.) en alcohol vlak voor het slapengaan je slaap beïnvloeden. Net als naar bed gaan met een (te) volle of lege maag, wakker blijven liggen in bed of een wekker in je gezichtsveld. Voor een goede, rustgevende nachtrust raden we je het volgende aan: 

  • beweeg voldoende, maar niet in de uren voor het slapen gaan,  

  • haal een frisse neus, 

  • zorg voor regelmaat in het uur waarop je gaat slapen en opstaat, ook in het weekend, 

  • zorg voor een ontspannend slaapritueel, 

  • hou je omgeving koel, stil en donker, 

  • plan overdag een moment in om over je zorgen na te denken, zodat je 's nachts niet ligt te piekeren.  

Met medicatie?

Slaappillen en kalmeringsmiddelen werken snel en kunnen voor sommige mensen nuttig zijn. Op langere termijn zijn een gezonde levensstijl en sommige niet-medicamenteuze alternatieven echter effectiever, zoals een therapie in een slaapcentrum of meditatie. Aarzel niet om er met je apotheker over te praten. Hij kan je goede adviezen geven om je te helpen beter te slapen.

"Als je je slaapmedicatie geleidelijk wil afbouwen, dan kan je apotheker je bovendien helpen met een bereiding die door je arts werd voorgeschreven."

bottom of page